3 soorten calorieën waar je gewoon dik van wordt

3 soorten calorieën waar je gewoon dik van wordtIk had vanmorgen een online coaching gesprek via Skype met een lieve cliënte. We hadden het over calorieën, je weet wel, die beestjes die ’s nachts je kleding kleiner maken… 😉

Waar we het over hadden was calorieën waar je denkt niet dik van te worden. Of beter gezegd, je hebt ze wel gegeten, maar je weet niet dat je er dik van wordt. Het zijn namelijk de calorieën die jij niet meetelt.

Uhmm, nu denk je misschien, waar wil je heen, maar daar kom ik nog, echt! Calorieën die jij niet meetelt in de calorie-inname die je op een dag binnen krijgt, daar kun je niet van aankomen. Welke calorieën vallen daaronder?

Ik ben heel benieuwd of jij ze herkent:

  1. Calorieën die je tussendoor of staand in je mond stopt
  2. Calorieën die jij opeet, maar van iemand anders zijn
  3. Calorieën die je koud laat worden

Begint er al een lampje te branden? Herken je er één van? Of twee of misschien wel alle drie? Ik ga ze voor je uitleggen!

Calorieën die je tussendoor in je mond stopt.

Stel je voor, je bent op het werk en bij een van je collega’s staat een pot drop op het bureau. Je loopt erlangs en pakt er 1 dropje uit. Je bekijkt de papieren in je hand, je stopt het dropje in je mond, je proeft het niet echt want je bent bezig en je gaat weer door met je werk.

Hoe vaak doe je dat op een dag? Daar moet je waarschijnlijk even goed over nadenken. Want het gaat zo gedachteloos dat je het waarschijnlijk niet eens weet.

Wat je wel denkt: ‘Ach die paar dropjes, dat zijn bijna geen calorieën hoor, en ik weet zeker dat het er niet meer dan een paar zijn!’

Mijn advies: Tel ze eens en zoek eens op hoeveel calorieën het echt zijn!

Ik kan heel veel van dit soort situaties beschrijven. Situaties op het werk, privé, bij sociale gelegenheden. Ga maar eens kijken of jij ze zelf herkent.

Calorieën die jij opeet, maar van iemand anders zijn.

Je gaat uit eten en je let best goed op vind je zelf. Je zegt nee tegen het toetje en neemt koffie of thee. Je partner neemt als toetje tiramisu. En wat gebeurt er? Na een paar happen laat hij het staan!

Oh wat zonde! Die arme kindjes in Afrika! Weg gooien? Dat doe je toch niet? Jij eet het op. Het is niet jouw eten en je neemt alleen nog het laatste beetje, dus jij wordt er vast niet dik van. Tuurlijk, in je achterhoofd weet je best dat het zo niet werkt, maar het excuus is fijn! Als het zou werken zou ik de hele dag andermans eten opeten. Sjonge, wat zou ik slank zijn 😉

Mijn advies: Eet van je eigen bordje en stop met eten als je genoeg hebt. Zonde om weg te gooien? Zonde als jij je eigen kliko bent!

Calorieën die je koud laat worden of juist warm tellen extra?

Misschien wel degene waar het meeste fabeltjes over zijn ontstaan. Heb je wel eens iemand horen zeggen dat een tosti veel meer calorieën bevat als een dat je het brood zo opeet met kaas en ham?

Vast wel! Want als het een tosti is, is het veel vetter! Dus het moet wel meer zijn. Nou nee dus, want dat vet zit zo ook in je kaas. Alleen is het hard vet en heb je het niet zo in de gaten. Evenveel calorieën hoor! Of je moet bij die tosti nog een sausje doen, dan wordt het weer een ander verhaal.

Andersom wordt ook gezegd dat als je iets koud laat worden, het minder calorieën bevat. Echt het enige dat ik me hierbij voor kan stellen is dat als je iets koud opeet, je er minder van eet. Omdat het niet lekker is. Minder calorieën omdat je minder eet. Dat is logisch toch?

Maar eet jij die hele pizza gewoon koud op, dan is er geen verschil! Jammer toch?

Mijn advies:Bewust kiezen wat je eet, ervan genieten en stoppen als je nog niet vol zit (ook nog wel een blogje waard)

Conclusie van dit verhaal: Een calorie is een calorie, hoe je ‘m ook binnen krijgt!