4 fabels over gezond eten

Wat is precies gezond eten? Het is net een oerwoud. Serieus, ik snap dat je als consument door de bomen het bos niet meer ziet.

Er komt van alles voorbij. Via Social media, nu.nl, kranten, zelfbenoemde experts, in tijdschriften of via andere kanalen.

HET IS ECHT EEN OERWOUD!

Ik krijg heel vaak de vraag van cliënten over producten, of iets gezond is, of wat ze beter wel of niet moeten eten…

De vragen gaan over brood, aardappelen, avocado, fruit, suiker, je kan het zo gek niet bedenken. Logisch ook, want er wordt zoveel verschillende informatie verteld over allerlei voedingsmiddelen. Ik snap best dat jij niet meer begrijpt wat je wel kunt eten of wat je moet laten staan.

Wat ik je nu ga uitleggen is geen hogere wiskunde. Misschien is het wel een eye-opener voor je om dat het eigenlijk zo makkelijk is om gezond te eten.

Een gezond voedingsmiddel bestaat niet, een gezond eetpatroon wel!

  • Stel je voor, je houdt van bananen, je eet er 5 op een dag! In bananen zitten stofjes die ons lijf nodig heeft. Maar door er 5 op een dag te eten en niet af te wisselen in soorten en kleuren fruit, eet je te eenzijdig je fruit.
  • Je eet geen brood meer, daar word je dik van! In volkorenbrood zitten vezels die onze darmen heel hard nodig hebben! Het jodiumzout dat aan brood toegevoegd is, is Door allerlei populaire zouten, zonder jodium, dreigt de kans op een jodiumtekort in je lijf, dat wil je echt niet!
  • Avocado dat is pas gezond en je eet het nu iedere dag. Ook voor avocado geldt hetzelfde als voor bananen. Afwisseling is het toverwoord. Verschillende kleuren, het liefst iedere dag andere groentes en minimaal 250 gram per dag! Haal jij dat eigenlijk?
  • Suiker…. Suiker! Durf ik dat nog te noemen? Suiker, daar kun je aan verslaafd raken! Dat is ongezond! Je wordt er dik van. Je lijf weet niet wat het er mee aan moet! Niet doen, suiker! Lieve mensen, dit is echt onzin! Maar weet je wat ik net bedenk? Hier ga ik een aparte blog over schrijven.

Ik kan zo nog wel even door gaan, want er zijn nog veel meer fabels. Mijn boodschap is dat we een gevarieerd voedingspatroon nodig hebben om gezond te eten.

En dat we dat vooral niet meer gaan omdraaien! Gezonde producten met weinig variatie zorgen niet voor een gezond voedingspatroon!

Als we in Nederland massaal zouden gaan eten volgens het voorlichtingsbureau van de voeding, zou Nederland er een stuk gezonder op worden!

Kijk eens naar dit filmpje, daar wordt het heel simpel een duidelijk in uitgelegd.

De komende weken ga ik je nog veel meer vertellen over hoe je gezond kunt eten. Hou daarom mijn blog goed in de gaten!

Trackbacks

  1. […] vorige week nog vers in je geheugen? Over wat je op een dag nodig hebt? Als het niet zo is, kijk dan hier nog een keer. Want moeilijker dan in het filmpje gaan we het niet maken. Wat ik je in deze blog ga […]