Eerlijk duurt het langst

Eerlijk duurt het langstDit blogartikel is geschreven door Kim. Kim is half januari begonnen met haar SLIM afslankprogramma bij Change en wordt begeleid door Liesbeth.

Weet je nog toen je vroeger voor het eerst alleen thuis mocht blijven? Ben jij toen weleens stiekem de kast ingedoken om iets uit de snoeppot te pakken? En als je moeder dan thuiskwam en vroeg of je iets uit de snoeppot had gepakt, ontkende je. Terwijl je wist dat je niet mocht liegen…

Of op de middelbare school. De leraar heeft bij jou in de klas vast eens gevraagd of iemand het huiswerk niet had gemaakt. Je kon eerlijk zijn, maar je stak toch je hand niet op. Je wilde namelijk geen gezeur en je wist toch dat de leraar het huiswerk niet zou gaan controleren.

Vorige week was ik bij Liesbeth. Ik was in de buurt en ik vond het leuk om Liesbeth weer eens te zien. Live te zien bedoel ik dan, want ik zie Liesbeth wekelijks tijdens het online consult. Zo kon ik ook gelijk mijn bestelde producten meenemen.

Liesbeth nodigde me uit om nog even wat te drinken voordat ik terug naar Rotterdam zou rijden. Dat was gelijk een mooi moment om eens bij haar op de weegschaal te gaan staan en te kijken naar de leeftijd van mijn lichaam. 44, tja, dat was best confronterend.

Zoals altijd vraagt Liesbeth geïnteresseerd hoe het met me gaat en hoe het dieet me bevalt. Ik vertel haar dat ik steeds weer verschillende groenten met elkaar ga combineren en zo achter verrassende smaakcombinaties kom. Dat ik kruiden ook steeds meer ga waarderen, want daardoor geef je het gerecht een extra dimensie.

Liesbeth vraagt me wat ik die avond heb gegeten en ik vertel dat ik broccolirijst heb gemaakt, met paddenstoelen, beetje sojasaus, sambal en bosui. Ik laat alleen weg dat ik garnalen heb genomen. We hadden namelijk afgesproken dat ik de garnalen en kip zou laten staan in stap 1. En ik moet nog 13 kilo afvallen voordat ik bij stap 2 ben…

Wat later in het gesprek hebben we het over de dingen waar ik tegenaan loop. Moeilijke momenten, ik moet even denken. Ik kan met Liesbeth moeilijke momenten en vragen altijd bespreken en toch vraag ik me af of ik moeilijke momenten ervaar. Tegelijkertijd, ik heb niet voor niets die garnalen genomen.

Ik besluit dat ik eerlijk ga zijn tegen Liesbeth. Ik leg Liesbeth uit dat ik zo mijn moeilijke momenten heb, vaak met het avondeten. De producten zijn stuk voor stuk lekker, maar ik merk dat ik in de avond inspiratieloos raak doordat ik mezelf verplicht een product te nemen bij de maaltijd.

Op de avond voordat ik naar Liesbeth ging, kwam mijn man thuis. Ik stelde voor om de paddenstoelen allemaal in de pan te gooien, samen met de rijst en dan de garnalen die hij eigenlijk alleen zou eten, toe te voegen. Voor een keer was dat vast niet erg. Het was voor mezelf een stukje afwisseling in de gerechten. En een paar garnalen is vast niet zo erg, toch?

Op het moment dat ik dit tegen Liesbeth vertel, voelt het een beetje alsof ik opbiecht dat ik iets uit de snoeppot heb gepakt. Maar dat is onterecht, want Liesbeth stelt me gerust. Dit was voor mij een van de moeilijke momenten en die loste ik op door een maaltijd volgens stap 2 te doen.

Op de terugweg in de auto realiseer ik me dat ik eigenlijk gewoon altijd eerlijk en open moet zijn tegen Liesbeth. Want alleen dan kan zij me goed begeleiden in dit traject. Als ik dingen niet vertel en het even minder gaat, zou zij nooit goed advies kunnen geven. Mocht het straks zo zijn dat ik aankom, en ik niet deel wat ik heb gegeten, weten we nooit precies waardoor het kwam.

Waarom ik dit met jullie deel? Ik wil jullie adviseren altijd eerlijk te zijn naar de persoon die je bij het afslanken begeleidt. En als je het zonder begeleiding doet? Wees dan ook eerlijk naar jezelf. Altijd. Ga niet sjoemelen en jezelf vervolgens vertellen dat het helemaal niet erg is. Je helpt jezelf veel meer als je toegeeft dat je even iets hebt gedaan wat niet helemaal volgens je dieet was, waarna je besluit de volgende maaltijd wel volgens het dieet te doen.

Ben jij altijd eerlijk wanneer het gaat om je dieet? Deel het in de reacties.