Hiep hiep hoera, een verjaardag! Maar jij bent op dieet…

Yes, er is dit weekend weer een verjaardag. Je vindt het altijd gezellig om een verjaardag te vieren. Iedereen kleedt zich leuk aan, het is gezellig en het is toch een feestelijke gelegenheid als iemand een levensjaar toe heeft mogen voegen.

Vaak zie je op de verjaardag mensen die je niet regelmatig ziet. Iedere verjaardag zijn er mensen waar ik tegen zeg dat we snel af moeten spreken en dat we zeker niet moeten wachten tot de volgende verjaardag. Maar de agenda’s zijn dan uiteindelijk zo druk dat we toch pas op de volgende verjaardag weer bij kunnen kletsen.

Verjaardagen zijn leuk! Zeker als de taart wordt aangesneden en die hapjes op schalen worden rondgebracht… juist, als je aan dat moment denkt, besef je je dat een verjaardag eigenlijk maar ingewikkeld is. Want je bent bezig met een dieet en je weet inmiddels dat die taart en hapjes niet in dat dieet passen.

Sterker nog, als je er goed over nadenkt, at je vroeger op verjaardagen altijd wel chips, nootjes en dat stukje taart. Maar je vond het helemaal niet zo lekker. Als je naar huis ging zat je zo vol dat je soms zelfs misselijk was. En de volgende dag voelde je je niet veel beter door de wijn die je had gedronken.

Maar een verjaardag vieren zonder taart eten, hapjes en een lekker drankje, kan dat wel? Nou en of! In dit artikel geef ik je 3 tips waardoor jij iedere verjaardag weer als een feestje beleeft.

1. Deel je dieet met mensen
Het meest lastige aan een verjaardag zijn alle vragen van de mensen die zo gastvrij mogelijk willen zijn. Ze vragen of je een stukje taart wilt, of je ook een glaasje wijn wilt en ze komen met de schaal met toastjes langs je lopen.

Vertel de mensen direct als je binnenkomt dat je geen taart hoeft en dat je het liefst een glaasje water wilt in verband met je dieet. Ik kan niet beloven dat de mensen je heel de avond niet meer zullen vragen of je echt niets wilt, maar het is wel een stok achter de deur.

Vaak is het zo dat als mensen het even vergeten, en ze je toch iets aanbieden, ze het weer beseffen. Kun jij je voorstellen dat die ene vriendin zegt: “oh nee, jij wilt natuurlijk niets vanwege je dieet.” Je gaat op zo’n moment echt niet tegen haar in door toch wat te nemen!

2. De eerste nee maakt je sterker
Ken je de uitspraak: “als er één schaap over de dam is, volgen er meer?” Vast wel! Dat gaat natuurlijk over dat mensen elkaar volgen als er eenmaal één persoon is voorgegaan. Maar dit gaat echt op bij verjaardagen.

Het eerste handje chips is altijd het teken dat er daarna nog meer zullen volgen. Misschien wordt dat handje chips afgewisseld door een handje nootjes, een stukje chocolade of een toastje met eiersalade. Het punt wat ik wil maken is dat als je eenmaal de rem eraf hebt gelaten, er vaak geen houden meer aan is.

Hoe langer jij op de avond ‘nee’ blijft zeggen tegen al het lekkers op tafel, hoe beter het voelt. Als jij dan na 3 uur op de verjaardag nog steeds ‘nee’ kunt zeggen, voelt het bijna alsof het zonde is om dan na 3 uur toch aan de hapjes te gaan.

3. Neem zelf iets mee
Dat je aan een dieet bent, betekent niet dat je helemaal niets mag eten. Er zijn genoeg producten die je wel mag. Denk er eens aan om een reep mee te nemen naar de verjaardag.

Als jij uitlegt dat je die reep neemt zodat je toch iets lekkers hebt terwijl anderen aan een taart zitten, begrijpen de mensen het vast wel!

Je kunt nog een stapje verder gaan. Je zou zelf een aantal gezonde hapjes kunnen maken waarvan je weet dat je ze mag eten. Ik raad je wel aan dat even met de persoon die de verjaardag viert, af te stemmen. Anders komt het misschien een beetje raar over.

Snijd een komkommer en paprika in mooie reepjes en neem wat cherrytomaatjes mee. Je kunt het nog mooier maken. Ik heb namelijk 10 heerlijke recepten voor gezonde en verantwoorde hapjes gebundeld in een e-book. Bij ieder recept staat beschreven vanaf welke stap in je programma je de hapjes mag eten.

Download het e-book hier:
[Download naar het e-book]

Het leuke van deze tips en het e-book met heerlijke recepten, is dat ze niet alleen gelden voor als je een verjaardag ergens anders viert. Het geldt ook voor de verjaardag van jezelf, je partner of kinderen.

Mis je nou echt het stukje taart als je jarig bent? Overleg dan zeker even met je coach over wat je het beste kunt doen. Zou je een keer een stukje taart mogen, als het echt een hele lekkere taart is? Ik weet zeker dat je coach een alternatief weet voor dat stukje taart.

Wat zet jij de eerstvolgende verjaardag op tafel? Ik ben heel nieuwsgierig, deel het in de reacties onder het artikel.