Recepten vanaf stap 2

Vispakketje met prei

vispakketje-met-prei

215 calorieën

  • 100 gram tilapiafilet
  • 200 gram prei, afgespoeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel rozemarijn
  • Peper

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Wrijf de tilapiafilet in met rozemarijn en peper.

Snijd de prei in 1 cm brede schuine stukken.

Verhit de olie in een wok en roerbak de prei 3 min. Breng op smaak met peper.

Verdeel de prei over een stuk bakpapier en leg de vis op de prei.

Vouw het bakpapier tot een pakketje en leg op de bakplaat.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de vispakketjes in 20 minuten gaar

Gerookte kip met andijvie

gerookte-kip-met-andijvie

230 calorieën

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 gram gesneden andijvie
  • 125 gram gerookte kipreepjes
  • 1 theelepel bouillon
  • 250 ml heet water
  • 3 champignons, in dunne plakjes
  • Peper
  • Kerrie

Roerbak de andijvie en champignonplakjes ruim 5 minuten in de olie.

Maak 1 theelepel bouillon aan met 250 ml heet water

Voeg de kipreepjes, 4 eetlepels van de bouillon en de kruiden toe.

Roerbak nog even (± 5 minuten door)

Gegrilde kalkoenfilet met broccoli

gegrilde-kalkoenfilet-met-broccoli

240 calorieën

  • 125 gram kalkoenfilet
  • 200 gram broccoli, in roosjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel marjolein
  • Peper

Bestrooi de kalkoenfilets met marjolein en peper en bestrijk ze dun met olie.

Kook de broccoli in ruim kokend water 6 minuten.

Verhit de grillpan voor, leg de gemarineerde kalkoenfilet erin en rooster aan beide kanten bruin en gaar in 3-4 minuten per kant.

Kabeljauw uit oven

kabeljauw-uit-oven

Hoofgerecht: voor de tussenweek

  • 120 gram kabeljauw
  • 50 gram courgette, blokjes
  • 50 gram champignons, gehalveerd
  • 50 gram tomaat, gehalveerd
  • 50 gram prei, in ringen
  • Theelepel bieslook
  • Theelepel kerriepoeder
  • Peper

Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

Leg de kabeljauw op een stuk aluminiumfolie.

Kruid de kabeljauw met tijm en peper.

Leg hierop de gemengde groenten.

Bestrooi het met bieslook en peper.

Vouw het aluminiumfolie als een pakketje dicht en laat het 30 minuten in de oven gaar worden.

Salade met gerookte kipreepjes

Recepten

300 calorieën

  • 100 gram gerookte kipreepjes
  • 50 gram komkommer
  • 10 cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram slamix
  • 1 theelepel verse dille
  • Peper

Tomaten wassen en halveren.

Komkommer wassen en kleinsnijden.

Dille fijn knippen.

Slamix mengen met kipreepjes, dille, tomaat, komkommer en olie.

Spinaziesalade met omelet

1 persoon - 195 kcal

195 calorieën

  • 100 gram spinazie
  • 100 gram komkommer, kleingesneden
  • Ei, geklopt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel bieslook
  • Peper

Was de spinazie in ruim koud water en laat in een vergiet goed uitlekken.

Voeg de komkommer, spinazie en bieslook samen.

Verhit de olijfolie in een koekenpan.

Schenk het geklopte ei in de pan en verdeel over de bodem. Bak de omelet tot hij net gestold is.

Breng de omelet op smaak met peper.

Snijd de omelet in dunne reepjes en leg op de salade.

Zeewolf met andijvie

zeewolf-met-andijvie

215 calorieën

  • 100 gram zeewolf
  • 200 gram andijvie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel tijm

Verhit de olie in een wok en roerbak de zeewolf circa 5 minuten..

Voeg na 3 minuten de andijvie toe en bak deze nog 2 minuten.

Voeg de tijm toe.

Kipfilet met spitskool

tussenweek

180 calorieën

  • 100 gram kipfilet
  • 1 el. olijfolie
  • 200 gram gesnipperde spitskool
  • 1 theelepel marjolein
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Peper

Verwarm de olie in de pan en bak de kipfilet goudbruin.

Voeg de spitskool toe en sluit de pan.

Schenk er eventueel een scheutje water bij en verwarm dit gedurende ca. 50 minuten.

Maak het af met marjolein, paprikapoeder en peper.

Kip met bleekselderij

Tussenweeks

240 calorieën

  • 120 gram kipfilet, in blokjes
  • 150 gram bleekselderij
  • 50 gram champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Peper

Snijd de bleekselderij in stukjes van 3 cm.

Breng ruim water aan de kook en kook de bleekselderij 3 min. Laat uitlekken.

Dep de kipfilet droog met keukenpapier.

Verhit ondertussen de olie in een wok en bak de kipfilet goudbruin in 5 min.

Voeg de champignons toe en roerbak tot ze vocht loslaten.

Roer de bleekselderij en paprikapoeder erdoor.

Gestoomde koolvis met spruitjes

gestoomde-koolvis-met-spruitjes

200 calorieën

  • 120 gram koolvisfilet
  • 200 g spruitjes
  • 1/2 theelepel tijm
  • Peper
  • Theelepel laurier

Spruitjes schoonmaken.

Visfilet bestrooien met peper, laurier en tijm.

Spruitjes in een laagje kokend water in 8 min. gaarkoken.

Tegelijkertijd boven spruitjes,in de pan een vergiet of stoommand hangen en hierin de vis leggen. Deksel op vergiet eggen en vis in 8 min gaar stomen.

Spruitjes afgieten.

Gegrilde tong met spinazie

gegrilde-tong-met-spinazie

230 calorieën

  • 100 gram tongfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 gr spinazie
  • 1 theelepel rozemarijn
  • Peper

Verdeel de olijfolie over de vis en bestrooi deze met peper en rozemarijn.

Rooster de vis circa 15 minuten in een voorverwarmde hete grillpan; keer regelmatig om.

Kook de spinazie 3-4 minuten.

Kipfilet met champignons en paksoi

kipfilet-met-champignons-en-paksoi

230 calorieën

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 120 gram kipfilet
  • 100 gram champignons, gehalveerd
  • 100 gram paksoi
  • 1-2 theelepels gember
  • Peper

Verhit 1 eetlepel olie in een wok en bak het vlees in 8 minuten bruin en gaar.

Voeg de champignons, paksoi en gember toe en wok nog 3-5 minuten.

Breng het gerecht op smaak met peper.

Als de pan te droog wordt, voeg dan een scheutje water toe.

 

KERSTRECEPTEN

Gekruide kalkoenfilet met groentesaus
4 personen

Ingrediënten:
• 600 gram kalkoenfilets (rauw gewicht) • Theelepel Bouillon
• 300 gram roma tomaten, in partjes • 4 eetlepels olijfolie
• 150 gram prei • 2 teentjes knoflook, geperst
• 350 gram courgette • Verse peper
• 2 takjes tijm • 8 satéstokjes

Bereiding:
• Leg de kalkoenfilets stuk voor stuk tussen huishoudfolie en sla ze met een pan of
ander zwaar voorwerp plat.
• Kruid ze aan de binnenzijde met bouillon en verse peper.
• Leg er circa 100 gram roma tomaten op en de verse tijm van het takje af geritst.
• Rol de kalkoenfilet op en bindt het samen met bindtouw of met twee satéstokjes.
• Kruid de buitenkant en bak circa 10 minuten op hoog vuur in 3 eetlepels olijfolie.
• Laat de kalkoenfilets met de deksel op de pan stoven.
• In een steelpan 1 eetlepel olijfolie gieten.
• Overige klein gesneden roma tomaten, courgette, 1 takje (bladeren) verse tijm, knoflook en 100 ml water toevoegen.
• Peper toevoegen.
• Deze groentesaus even laten smoren en vervolgens met de staafmixer pureren.
• Bord opmaken met de Kalkoenfilet en deze overgieten met de groentesaus

Tapas menu tussenweek (deel 1)
Vlees/ vis/ vleesvervanging
Maak een keuze uit 2 van onderstaande recepten

Gamba spies
• 2 gamba’s (60 gram) marineren in 1 (geperst) teentje knoflook en een theelepel
olijfolie en 30 minuten laten intrekken.
• De gamba’s op een satéprikker plaatsen en 5 minuten grillen op de grillpan.

Kip spies
• 2 blokjes kip (60 gram) marineren in een theelepel cayennepeper, theelepel olijfolie
en 30 minuten laten intrekken. Intussen 50 gram courgette wassen en in dikke
plakken snijden.
• De stukjes kip en courgette op een satéprikker plaatsen. 10 minuten grillen op
de grillpan.

Tonijn spies
• 2 blokjes tonijn (60 gram) marineren in 1 theelepel gemberpoeder, theelepel olijfolie
en 30 minuten laten intrekken. De stukjes tonijn op de satéprikker aanbrengen
afgewisseld met 3 cherrytomaten en 4 minuten grillen.

• * Stel zelf je eigen spies samen. Bak het vlees of vis en de groenten en voeg dan
naar keus op elke spies 2 stukjes vlees of vis en 2 stukjes groenten toe.
Tomaten gevuld met hüttenkäse en tofu
• Van 2 tomaten het topje eraf snijden en uithollen (vulling van tomaat bewaren).
• Twee eetlepels hüttenkäse mengen met peper. Eén tomaat hiermee vullen.
Voor de andere tomaat:
• Twee eetlepels tofu 30 minuten marineren met 1 theelepel kerrie, ½ eetlepel olie
en peper.
• Het tofu mengsel 5 minuten knapperig bakken. Verdelen in de uitgeholde tomaat
en fijngesneden basilicum erover verdelen.
• De twee tomaten in een voorverwarmde over (170 °C) circa 7 minuten verwarmen.

Tapas menu tussenweek (deel 2)
Maak een keuze uit 2 van onderstaande recepten

Gazpacho
• De volgende ingrediënten mengen:
– 2 tomaten kleingesneden (tomatenvulsel van recept ‘Tomaten gevuld met
hüttenkäse en tofu‘ kan gebruikt worden),
– 1 theelepel paprikapoeder, geperst knoflookteentje,
– 30 gram komkommer kleingesneden,
– 100 ml bouillon(1 theelepel aan 250 ml heet water toevoegen),
– 30 gram bleekselderij, peper, theelepel foelie.
• Het mengsel pureren tot een fijn mengsel.
• Dit mengsel 10 minuten verwarmen.
• Serveren in een amuse schaaltje. Eventueel garneren met komkommer reepjes.

Gekruide champignons
• 50 gram champignons schoonvegen met keukenpapier.
• Mengen met 1 theelepel Italiaanse kruiden, 1 theelepel knoflookpoeder,
theelepel olie en peper. Vijf minuten bakken.
• Elke champignon serveren aan een cocktailprikker.

Witlofbootje
• 50 gram komkommer (kleingesneden), 20 gram bleekselderij, 2 cherry tomaten (kleingesneden) en een theelepel bruchetta mix mengen.
• Verdelen over één of 2 bladeren witlof.

Aankleding:
• Gerechten serveren met plakjes komkommer, courgette in de vorm van een
kerstboom of ster (mbv cakevormpjes).
• Garneer met spruitjes als bloem. Vouw de blaadjes van de spruitjes naar buiten.
Als de buitenste blaadjes naar buiten gevouwen zijn, zie je een licht hart
in het midden. Snijd aan de onderkant een stukje af zodat
de bloem niet omrolt.
• Alle tapas recepten serveren in vrolijke kleine schaaltjes.

Omelet
4 personen

Ingrediënten:
• 6 eieren
• 2 theelepels basilicum
• 5 tomaten
• Teentje knoflook, geperst
• 100 gram rucola
• Theelepel Bouillon
• 50 gram bleekselderij
• Verse peper
• 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:
• Kluts de eieren en bak er in een anti-aanbakpan met een beetje olijfolie spray
8 dunne omeletjes van. Leg deze apart.
• Maak in een steelpan de olie warm en voeg daar in stukken gesneden tomaat,
knoflook en verse peper bij.
• Bak dit goed aan en giet er 100 ml water bij. Laat dit even pruttelen.
• Eventueel naar smaak Bouillon toevoegen.
• Met de staafmixer pureren en vers gehakte basilicum blaadjes toevoegen.
• De saus uitsmeren over de stukken omelet.
• Rucola sla wassen en samen met wat dun gesneden bleekselderij op de omelet
verdelen en dan oprollen.
• Eventueel in twee stukken snijden en schuin op bord presenteren, met daar omheen
wat tomatensaus. Serveren met de komkommersalade.

Komkommersalade
4 personen

Ingrediënten:
• 1 komkommer
• 2 tomaten
• Verse peper
• Eetlepel olijfolie
• 10 blaadjesverse munt

Bereiding:
• Snij de komkommer in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijst.
• Snij deze vervolgens in dunne plakjes. De tomaten in kleine blokjes snijden.
• Roer alle ingrediënten om met verse peper, olijfolie en grof gesneden muntblaadjes.
• Een uur in de koelkast bewaren en voor het opdienen nog even doorroeren.

Tilapia uit de oven
2 personen

Ingrediënten:
• 240 g tilapia filet • 2 eetlepels olijfolie
• 200 g courgette • Theelepel bieslook
• 200 g broccoli • Theelepel basilicum
• 10 kerstomaatjes • Verse peper

Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Was de courgette en de broccoli.
• Schil de courgette.
• Snij de broccoli en courgette klein.
• Doe dit in een kom, giet er 1 eetlepel olijfolie overheen en roeren.
• Halveer de kerstomaatjes.
• Leg op een groot stuk aluminiumfolie de helft van het mengsel van broccoli
en courgette en voeg de basilicum toe.
• Wrijf de vis aan 1 kant in met peper
• Leg deze met bestrooide kant op het groentemengsel.
• Wrijf nu de andere kant van de vis in met peper
• Hierop komt de rest van het groentemengsel en de gehalveerde kerstomaatjes.
• Strooi over het geheel wat verse bieslook.
• Vouw de folie dicht en druk de zijkanten van het pakketje goed dicht en
rol deze naar binnen zodat er geen vocht uit kan lopen.
• Leg de vis in de folie in de oven en gaar deze in 15 min. op 180 °C.

Kipfilet met knapperige spruitjes en (kastanje)champignons
4 personen

Ingrediënten:
• 500 gram (biologische) kipfilet
• 500 gram schoongemaakte spruitjes (ca. 750 gram onbewerkt)
• 500 gram champignons, schoongeveegd en in vieren
• 1 sjalot, in ringetjes
• 3 teentjes knoflook, geperst evt. Tabasco
• 4 eetlepels olijfolie
• bosje verse kruiden zoals Provencaalse kruiden (rozemarijn, marjoraan, tijm, peterselie)
• 1 eetlepel paprikapoeder
• ½ theelepel gemalen laos
• versgemalen peper naar smaak,

Bereiding:
• Snijd de kip in smalle reepjes. Bestrooi met peper, paprikapoeder en laos.
• Kook de spruitjes in ruim water (niet langer dan circa 10 minuten) zodat ze mooi groen
blijven en nog niet helemaal gaar zijn. Giet af en laat staan in de pan.
• Verwarm de olie op een laag vuurtje en bak zachtjes de sjalot, voeg de reepjes kip toe
en de knoflook en bak bruin in 5-7 minuten.
• Voeg daarna de champignons en het bosje kruiden toe en sluit de pan met een deksel
en laat 5 minuten pruttelen. Verwijder daarna het deksel en de kruiden.
• Voeg tot slot de spruitjes toe, zet het vuur hoger en schep om tot het vocht ingedampt is
• Maak naar smaak af met peper en Tabasco

Gebakken Roodbaarsfilet met dille
4 personen

Ingrediënten:
• 4 roodbaarsfilets, 145 gram per stuk
• Citroensap
• Knoflook
• Peper
• Chilivlokken (molentje)
• Verse dille,klein gesneden
• 4 eetl. olijfolie

Bereiding:
• Wrijf de filets ruim in met citroensap, peper, geperste knoflook en chilivlokken.
• Verhit de olie en bak de filets snel gaar en bruin in ongeveer 2-3 minuten per kant.
• Besrooi de gebakken filet met verse dille en serveer meteen.

Zuurkooltaart met cashewnoten
4 personen

Ingrediënten:
• 500 gram (wijn) zuurkool, uitgelekt
• 1 blikje perziken op eigen sap, in schijfjes
• 100 gram cashewnoten, ongezouten
• 2 eieren
• 250 gram magere kwark
• 2 uien, gesnipperd
• 5 vellen filodeeg (= 112 g), ontdooid
• 4 eetlepels olijfolie
• 1 eetlepel kerrie
• versgemalen peper

Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 180 °C, (ontdooi het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking)
• Verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit de ui 5 minuten zachtjes met de kerrie.
• Schep de zuurkool in gedeelten bij de ui en verwarm mee
• Voeg de perzikschijfjes en cashewnoten toe en warm het geheel goed door.
• Roer de eieren los en schep door de kwark, voeg peper en wat kerrie toe en schep alles door het zuurkoolmengsel (van het vuur af). Zet dit even weg.
• Kwast een ronde springvorm in met olie en bekleed hem met de plakken filodeeg. Kwast daarna nog eens de deeglaagjes in met olie.
• Schep daarna de vulling erin en plaats de bakvorm in de oven. Bak in ongeveer 35 minuten bruin en knapperig. Dek zo nodig eerder de bovenkant af met aluminiumfolie als de taart te snel kleurt

Courgettelasagna met schelvis en broccoli
4 personen

Ingrediënten:
• 600 gram schelvisfilet
• 2 courgettes, in brede plakken (kaasschaaf)
• 500 gram broccoli, kleine roosjes, stronk in stukjes gesneden
• 3 romatomaten in stukjes
• 3 bosuitjes, in ringetjes
• 250 gram kastanjechampignons, in kwarten
• 1 sjalotje, in ringetjes
• 3 teentjes knoflook, geperst
• ½ eetlepel kerriepoeder
• 1 eetlepel citroenschil, geraspt (alleen het geel)
• versgemalen peper
• chilipoeder naar smaak
• 4 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
• handvol verse basilicum, gescheurd

Bereiding:
• Kook de broccoli beetgaar in circa 10 minuten. Spoel af met koud water en laat uitlekken.
• Verdeel de vis in gelijke stukken en wrijf ruim in met peper, evt. chilipoeder en citroenrasp
en ¼ van de tijmblaadjes. Zet weg om de smaken goed in te laten trekken.
• Verhit 3 eetlepels olie in een wok of hapjespan, voeg het sjalotje toe en de kerrie, roer
goed door en voeg de knoflook toe, laat even zachtjes bakken (5 minuten op laag vuur).
• Voeg dan de champignons toe en zet het vuur iets hoger zodat het water verdampt.
• Voeg na 5 minuten de tomatenblokjes toe, 2/4 tijm en alle basilicum en laat alles met
een deksel schuin op de pan nog 10 minuten pruttelen.
• Verwarm de oven voor (15 minuten op 180 graden).
• Pak een grote ovenschaal en verdeel de vulling als volgt: laag broccoli, laag champignontomaten,
stukken vis, plakken courgettes, tot alles op is, in ieder geval van elke laag 2.
Eindig met de courgette en bestrooi met de laatste blaadjes tijm en druppel de resterende
olie erover.
• Zet in de oven en laat in 40 minuten gaar worden en de bovenkant kleuren
(gebruik zo nodig de laatste 5-10 minuten de grill).

Lauwe salade van witlof met gebakken reepjes tilapia of kip
4 personen

Ingrediënten:
• 400 gram tilapiafilet of andere stevige witvis, bijv pangasius
• 8 stronkjes witlof, schoongemaakt en uiteinde verwijderd
• 4 eetlepels verse bieslook, geknipt of gehakt
• 4 eetlepels verse dille, gehakt
• 2 eetlepels Japanse sojasaus, lichtgezouten
• 4 eetlepels olijfolie
• 4 eetlepels azijn
• 4 eetlepels pijnboompitten
• 1 theelepel kerrie
• snufje komijnpoeder of djintan
• versgemalen peper naar smaak
• 1 eetlepel roze peperkorrels

Bereiding:
• Snijd de witlof in niet te kleine stukken.
• Meng de lof in een kom met de sojasaus en peper.
• Snijd de vis in reepjes, betrooi ze met peper en kerrie en komijnpoeder en
bak ze snel bruin en knapperig in de hete olie, desgewenst in gedeelten.
• Bak in dezelfde pan de witlof op matig hoog vuur (met eerst even het deksel erop
zodat wat vocht loslaat, daarna zonder deksel) tot het rauwe eraf is (4-5 minuten),
schep regelmatig door om aanbakken te voorkomen.
• Vermeng de witlof in een kom met de azijn en schik daarna op een groot bord.
• Leg voorzichtig de vis erop en garneer het met de groene kruiden, roze peperkorrels
en pijnboompitten.

Ook lekker met biologische kipdijfilet in plaats van vis.
Gebruik 400 gram rauw gewogen en neem 2 eetlepels pijnboompitten in plaats van 4.
Groenten & notentaart
4 personen

Ingrediënten:
• 2 eetlepel olijfolie
• Kwastje olie voor invetten
• 1 ui, gesnipperd
• 2 knoflookteentjes, geperst of fijngesneden
• 2 stengels bleekselderij, in stukje
• 1 eetlepel bloem
• 2 dl passata
• 115 g vers volkorenbroodkruim
• 2 wortelen, geraspt
• 115 g hazelnoten, grof gemalen
• 1 eetlepel Japanse sojasaus, lichtgezouten
• 2 eetlepels verse koriander, gesneden
• 1 ei, losgekloopt
• versgemalen peper
• 1 springvorm (22 cm doorsnee)
• Bakpapier

Bereiding:
• Verwarm de oven op 180 °C
• Verhit de olie in een pan met dikke pan en fruit zachtjes de ui
• Bak bleekselderij en knoflook 5 minuten mee
• Roer de bloem erdoor en laat deze 1 minuut garen
• Schenk al roerend de passata erbij tot een gebonden saus
• Meng broodkruim, sojasaus, koriander wortel en noten door elkaar in een kom
• Voeg tomatenmengsel toe en laat een beetje afkoelen
• Schep het losgeklopte ei en peper erdoor
• Vet de evt. bakvorm licht in en bekleed de bakvorm met bakpapier, vul met het mengsel
en bak het brood in 1 uur gaar
• Serveer de taart in 8 punten, 2 punten is 1 portie.